Ekonomi

Türkiye’nin 10 lezzeti daha AB’de tescil yolunda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) Türkiye’nin 10 çeşidi için Avrupa Komisyonu’na tescil başvurusu yaptığını belirterek, “Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret sayısını 100’e çıkaracağız. ) ifadesini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, TÜRKPATENT’in Avrupa Komisyonu’na tescil başvurusu yaptığı ürünler hakkında bilgi verildi.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bilinen ve sevilen 10 lezzetin daha uluslararası tescil alacağını vurgulayan açıklamada, “Bu ürünler; Ayaş domates, Bingöl balı, Bursa şeftali, Ezine peyniri, Hüyük çileği, Isparta gül yağı, Kilis zeytinyağı, Manisa’dır. mesir ezmesi, Rize çayı ve Urla sakızı enginarı Türkiye’nin tüm bu lezzetleri uluslararası düzeyde etkin koruma altında olacak.” değerlendirme yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Varank, uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarına işaret ederek, “AB’de coğrafi işaret sayısını 100’e çıkaracağız.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de tescilli coğrafi işaret sayısının 1300’ü geçtiğinin altını çizen Varank, bu ürünlerin uluslararası düzeyde tescil ve tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Varank, AB’de Türkiye adına tescilli 8 ürün olduğunu belirterek, süreçleri devam eden Antakya künefesi ile birlikte bu sayının 9’a çıkacağını bildirdi. “Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu sayıları hızla artırmamız gerekiyor. Bölgeden coğrafi işaretlere dikkat ediyoruz. Ayrıca işlerin ticari potansiyelini de değerlendiriyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Başvurular 5 Ocak’ta yapıldı

AB Yönetmeliği uyarınca coğrafi işaret başvuruları, üretici kümeleri adına ulusal düzeyde tescilli kuruluşlar tarafından doğrudan yapılabileceği gibi, TÜRKPATENT aracılığıyla da iletilebilir. TÜRKPATENT, daha önce üretici kümelerinin yaptığı başvurulara teknik altyapı sağlarken, bu sefer üretici kümeleri ile yakın işbirliği ve uyum içinde gerekli tüm hazırlıkları tamamladı.

TÜRKPATENT, 2022 yılının son aylarında başvuru hazırlıkları tamamlanan 10 coğrafi işaret ürünü için 5 Ocak’ta Avrupa Komitesi’ne toplu coğrafi işaret başvurusu yaptı. AB 42’ye yükseldi.

Antep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Bayramiç beyazı, Giresun dolgun fındığı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı ve Taşköprü sarımsağı daha önce AB’den tescillenmişti.

AB Resmi Gazetesinde yayınlandı

AB Komisyonuna yapılan coğrafi işaret başvuruları, Komisyon tarafından uygun görülmesi halinde gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra AB Resmi Gazetesinde yayımlanır. 3 aylık itiraz süresinin ardından coğrafi işaretler AB nezdinde tescil edilir. Başvuruların nitelikli bir şekilde hazırlanması ve AB tarafından talep edilen düzeltmelerin hızlı bir şekilde tamamlanması, tescil işleminin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu