Teknoloji

Kimsenin beklemediği yeni keşif: Yeni bir buz türü keşfedildi

Bilim insanları yeni ve garip bir buz türü keşfettiklerini açıkladılar. Bilinen buz türü çok düzenli olduğundan, yani sert bir forma sahip yapılı kristaller oluşturarak katılaştığından, bu yeni buz keşfi çok ilginç. Yeni buz türü, -200 santigrat dereceye soğutulmuş bir kapta sıradan buz ve çelik bilyelerin sallanmasına dayanan “top öğütme” adı verilen bir teknikle yaratıldı..

Deneysel çalışmayı yöneten baş yazar Alexander Rosu Finsenyaptığı açıklamada, ” Buzu uzun süre deli gibi salladık ve kristal yapısını bozduk.dedi ve devam etti: Daha küçük buz parçaları almak yerine bazı olağanüstü özelliklere sahip tamamen yeni bir tür şey bulduğumuzu fark ettik.

Bilyeli öğütme, sıvı su ile aynı yoğunluğa sahip dağılmış moleküllere sahip, önceden bilinmeyen bir amorf buz formu üretti. Yeni buz türü keşfedildi orta yoğunluklu amorf buz( orta yoğunluklu şekilsiz buz – MDA) adını aldı.

UCL Kimya’dan kıdemli yazar Profesör Christoph Salzmann, ” 20 kristal buz formu biliyoruz, ancak daha önce yüksek yoğunluklu ve düşük yoğunluklu amorf buzlar olarak bilinen yalnızca iki ana amorf buz türü keşfedildi.Salzmann şöyle devam etti: Aralarında çok büyük bir yoğunluk farkı vardır ve kabul edilen görüş bu yoğunluk farkında buz olmadığı yönündedir. Çalışmamız, MDA’nın yoğunluğunun tam olarak bu yoğunluk boşluğu içinde olduğunu ve bu bulgunun, sıvı su ve onun birçok anomalisini anlamamız için geniş kapsamlı çıkarımlara sahip olabileceğini gösteriyor. Mevcut su modelleri yeniden test edilmelidir. Orta yoğunluklu amorf buzun varlığını açıklayabilmelidirler. Bu, son olarak sıvı suyu açıklamak için bir başlangıç ​​noktası olabilir.

Yani, buzun bu dünyanın dışında var olabileceğine inanmak için sebep bile var. Araştırmacılar, MDA’nın potansiyel olarak dış güneş sistemindeki buz uydularının içinde yüzebileceğini öne sürüyorlar. Bunun nedeni, gaz devleri Jüpiter ve Satürn’ün, öğütücü toplar gibi hareket eden buzlu aylara gelgit kuvvetleri uygulayıyor olmalarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu