Çek şikayeti arttı, KGF deprem bölgesine gitti
Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Erdal Fazilet, depremden etkilenen bölgelerdeki iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek temel beklenti ve ihtiyaçlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Bu ziyaretlerin yıl boyunca devam edeceğini belirten Erdem, “Ülkemizin kalkınmasının devam etmesi ve deprem bölgesindeki işletmelerin üretime yeniden başlaması için desteğimizi sürdüreceğiz.”
Erdem ve beraberindeki heyet, depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerini ziyaret ederek bölgedeki ticaret ve sanayi odaları temsilcileri, belediye başkanları ve yerel temsilcilerle bir araya gelerek güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. deprem bölgesindeki işletmelere finansman imkanı sağlamak için sağlanan paketler.
Söz konusu 3 ilde yaraların sarılması ve sağlanan maddi altyapı konularında görüşmelerde bulunan heyet, depremden etkilenen fabrika ve sanayi kuruluşlarını da geçmiş olsun ziyaretlerinde bulundu. Fazilet, kurum olarak finansman sağlamak ve ihtiyaç sahibi işletmelere ulaştırabilmek için üzerlerine düşen sorumluluğu büyük bir hassasiyetle yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.
Fazilet, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uyum ve desteğiyle depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren işletmeler için “6 Şubat Deprem İşletme Giderleri Destek Paketi” ile “Yatırım Destek Paketi”ni ivedilikle devreye aldıklarını belirtti. : “2023 yılı boyunca deprem bölgelerinde toplantılarımıza devam edeceğiz.
Ülkemizin kalkınmasının devam etmesi ve deprem bölgesindeki işletmelerin üretime yeniden başlaması için desteğimizi sürdüreceğiz. Bu vesileyle kayıplarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, ülkemizi derinden üzen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı, yaralılarımıza şifalar diliyorum.”
Deprem bölgesi KGF’den takviye bekliyor
Görüşmelerde deprem bölgesi iş dünyasının KGF’den bir dizi talebi olduğu öğrenildi. Özellikle bölgede kontrollerin karmaşık ve yorucu süreci devam ediyor. Onlarca tarihi geçmiş çek ödenemez veya hesapta yeterli bakiye olduğu anda para çekilir.
Türkiye genelinde ibrazda ödenen yıllık 2,6 trilyon liralık çekin 600 milyarının bu bölgenin iş dünyasından geldiği ve sistemde yaşanacak sıkışıklığın sadece deprem bölgesini değil Türkiye’yi de etkileyeceği vurgulanıyor. İş dünyasının bir diğer değerli talebi de krediye erişimde bürokrasinin azaltılması ve krediye erişimde kolaylık sağlanması.
Deprem bölgelerinin yeniden inşası ve geliştirilmesi amacıyla iş insanları ve yatırımcılara yönelik kredi limitlerinin yükseltilerek KGF teminatlı teminat mektuplarının açılması, kredi veren aracı kurum sayısının artırılması. EYT ile birçok başvurunun geldiğini hatırlatan iş dünyası, çalışanların tazminatlarını karşılamak için KGF takviyesi beklediklerini belirtiyor.