Haber

Acemoğlu’ndan seçim değerlendirmesi: Ekonomide çok fazla belirsizlik var

Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ikinci tip cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin parlamentonun gücünü zayıflattığını belirten Acemoğlu, “Türk demokrasisi için çok iyi bir haber değil ama işlerin ne kadar kötüye gideceği birkaç faktöre bağlı. Demokrasinin beş yönünü ayırt edelim. Birincisi yargı bağımsızlığı. çok kötüydü ve muhtemelen daha kötüsü olamazdı. İkincisi, “Erdoğan’ın getirdiği emperyal cumhurbaşkanlığı ve siyasetçilerin hapse atılması kuvvetler ayrılığının diğer ayağı olan yasama organını zayıflattı. AKP’nin artık daha az sandalyesi olduğu için parlamentoyu daha fazla devre dışı bırakmak söz konusu olabilir. Bu büyük bir tehdit” dedi.

“BENİM İÇİN EN BÜYÜK ENDİŞE, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN DAHA FAZLA İSRAF OLDUĞU DURUMU”

Medya üzerindeki baskının artabileceğini söyleyen Daron Acemoğlu, şöyle devam etti:

“Üçüncüsü, televizyon ve yazılı medya özgürlüğü aslında oldukça berbattı ve sosyal medyada kontroller olursa işler daha da kötüye gidebilirdi. Tüm muhalif seslerin tamamen yasaklanması, beklenmedik bir sertleşme olacaktır. Dördüncüsü, bürokrasinin ve güvenlik hizmetlerinin özerkliği ve tarafsızlığı daha fazla aşınabilir. “Bu, yolsuzluğun ve diğer usulsüzlüklerin kontrolüne ilişkin bir başka değerli endişe. Beşincisi, Türkiye’de sivil toplum ve geniş anlamda ifade özgürlüğü zayıftı ve AKP iktidarından önce daha da fazla zarar gördü. Bu devam edebilir ve benim en büyük endişem bu. .”

‘EKONOMİDE BELİRSİZLİK ÇOK FAZLA’

Ekonomi alanında çok fazla belirsizliğin olduğunu belirten Acemoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

“Ekonomide çok fazla belirsizlik var. Kısa vadede, bazı yabancılar Erdoğan’ın zaferini istikrar için iyi görebilir. Ancak mevcut politikaların devam etmesi tüm tarafları endişelendiriyor. Negatif reel faiz oranları politikası, tamamen bağımsız olmayan kurumlar ve daha geniş bir ölçekte yanlış yönetimin artan maliyetleri olacaktır. Merkez Bankası rezervlerinin özetinde de bu görülüyor.”

‘BÜYÜK TEHDİT, ÜÇ ANA SORUNU GÜÇLENDİRİYOR’

“Daha büyük tehdit, mevcut üç ana sorunun birleşmesi: üretkenlik artışı ve üretkenlik iyileştirmelerinin olmaması; kurumsal ve mali bilançolarla kötüleşen mali durum. Üçü de çok maliyetli. Yeterli yatırım veya teknolojik ve verimlilik iyileştirmeleri olmadan, inşaat sektörü kredi genişlemesi ve hükümet harcamaları tarafından yönlendirilmektedir. Yönlendirilmiş ekonomik büyüme kalitesiz olacaktır. Yolsuzluk ve patronaj işleri daha da kötüleştiriyor.”

‘BİLANÇO AMA NE KADAR KÖTÜ OLDUĞUNU BİLMEK MÜMKÜN DEĞİL’

“Kurumsal bilançolar kötüleşti ama ne kadar kötü olduklarını bilmek mümkün değil. Bunun nedeni hem Covid-19 ekonomisi hem de hükümetin işçi çıkarmama baskısı. Gayrimenkul maruziyeti işleri daha da kötüleştirmiş olabilir. Bankalar ve özellikle devlet bankaları, kısmen kurumsal bilanço sorunlarından ve kısmen de muhtemelen çok sayıda takipteki kredisi olduğundan, çünkü borç vermeyi durdurmamaları için baskı altındalar.”

‘KÖRFEZ VE RUSYA’DAN GELEN PARA BİR SÜRE İÇİN ESAS OLABİLİR’

“Hükümet harcamaları arttı ve (liranın düşüşünü durdurmak için uygulanan) kur korumalı lira mevduatları, gelecek gelirleri vaat eden çeşitli özel-kamu programları ve devlet bankalarının bilançoları aracılığıyla çok büyük örtülü garantiler var. Bütün bunlar, depremin neden olduğu devasa yıkımın finansal ve ekonomik maliyetlerine bağlı ve bunun gerektirdiği yeniden yapılanma (artı devam eden mülteci sorunu) daha da kötüleşiyor.

Mevcut pistte, tüm bunlar muhtemelen daha da kötüye gidecek ve asla daha uygun olmayacak. Körfez’den ve belki de Rusya’dan gelen turizm gelirleri ve para rezervleri bir süreliğine destek olabilir, ancak ileride çok fazla belirsizlik var.” (HABER MERKEZİ)

haber-corlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu