Ekonomi

Yükselen tahvil faizleri küresel piyasaları tedirgin ediyor

Bugün küresel piyasalar, tahvil getirilerinin yükselmeye devam etmesinin baskısını hissediyor ve gösterge ABD Hazine getirileri Tokyo işlem saatlerinde %4,5’i aştı. Bu, hisse senedi yatırımcıları arasında tedirginlik yaratan önemli bir yükselişe işaret ediyor. Japonya’da getiriler, enflasyonun devam edebileceği, uzun bir süre daha yüksek faiz oranları gerektirebileceği ve hatta özellikle ABD Merkez Bankası’nın daha fazla faiz artırımını tetikleyebileceği endişeleriyle 2011’den bu yana görülmemiş bir noktaya ulaştı.

ABD tüketici güvenindeki beklenmedik iyileşme, Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentilerini azaltmıştır. Bu gelişme Hazine getirilerinin yükselmesine katkıda bulunarak doları özellikle yen karşısında güçlendirdi. Yen’in 34 yılın en düşük seviyesine inmesi Japonya Merkez Bankası’nda enflasyonist korkulara yol açarak politika yapıcıları daha şahin bir duruşa itiyor. Piyasa katılımcıları artık Japonya’nın daha erken faiz artırımına gitmesini ve parasal sıkılaştırmanın başlamasını bekliyor.

Avustralya’da tahvil getirileri, tahminleri aşan bir tüketici fiyat endeksi okumasının ardından yaklaşık 15 baz puan yükseldi ve faiz indiriminden ziyade olası bir faiz artışına işaret etti.

Yatırımcılar ayrıca bugün açıklanacak olan Mayıs ayı Almanya tüketici fiyat endeksi rakamları ile Almanya, Fransa ve İtalya’dan gelecek tüketici güven anketlerinin piyasa duyarlılığını daha da etkileyebileceğini düşünüyor.

Çin anakarası haricinde Asya borsaları büyük ölçüde zorlandı. Nasdaq’ın Salı günü Nvidia’nın performansıyla desteklenen son kazançlarına rağmen, vadeli işlemler piyasada potansiyel bir gerilemeye işaret ediyor.

Birçok hisse senedi endeksi şu anda rekor seviyelere yakın seyrediyor ve potansiyel düşüşler için alan bırakıyor. Bu durum, Cuma gününün önemli ekonomik olayı olan ve Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) deflatörünün açıklanması için zemin hazırlıyor.

Bugünkü piyasa hareketleri, Almanya’nın Mayıs ayı ön TÜFE verilerinin ve Almanya, Fransa ve İtalya’dan gelen tüketici güven raporlarının yanı sıra Fed’in Bej Kitabından da etkilenebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu