Vanlı kadınlar kurdukları kooperatifle geleceğini inşa ediyor
Van’da kadınlar kurdukları kooperatifle geleceğini inşa ediyor.
Edremit ilçesinde 2021 yılında kurulan kooperatif kadınlara umut oluyor. Kooperatif bünyesindeki kurslara katılan kadınlar, eğitimlerini tamamlarken meslek sahibi oluyor ve aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
Kooperatif bünyesinde yaklaşık 30 kadının eğitim gördüğünü belirten Kooperatif Lideri ve Kavurma Mahalle Muhtarı Melek Kına, “Maalesef tüketim toplumu olduk. Amacımız üretime katkı sağlamak ve kadınları üretmeye teşvik etmek. 10 mezun verdik ve ailelerine katkı sağlayacaklar.Şu anda yine 15 öğrencimiz mesleki eğitim merkezi öğrencisi.6 ay kurs aldıktan sonra ailelerine de katkı sağlayacaklar.”
Muhtar olmadan önce istihdama yönelik kadınlara sözü olduğunun altını çizen Kına, “Benim kadınlara bir sözüm vardı. Kooperatifimizin amacı o kadınları istihdam etmekti. Önce burada normal halk eğitim merkezi kurslarımız vardı ama istihdam sağladığımızı gören kadınlar daha keyifli ve hevesli olmaya başladılar. Koşarak üretip paralarını kazanarak kooperatife geliyorlar” dedi.
“Amacımız Van geleneğini geleceğe taşımak”
Van’ın küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’de ilk sıralarda yer alan bir il olduğunu hatırlatan Kına, “Bu bölgede koyun yününe hammadde olarak değer vermek istedik. Amacımız Van geleneğini geleceğe taşımak, değer katmak. Yünümüzü hem eğirmek hem taramak için.Tabii modernize ederek çalışıyoruz.Muhtemelen bundan sonra birçok kurumla daha büyük projelerimiz olacak.Daha önce köyde koyun yünü yakılırdı artık yakılmayacak.Yapabiliriz. Yine dokuma ile çalışıyoruz. Bunları dokuma işine dönüştürmek istiyoruz. Çok ince kumaşlar elde edemeyebiliriz ama mont, battaniye, yün çorap, bere, eldiven yapılıyor. “Sipariş üzerine çalışıyoruz. Öğrenciler mutlu, biz de memnunuz” dedi.
“Geleceğimiz kadınlarla daha güzel olacak”
Proje kapsamında kooperatife 2 adet dokuma tezgahı alındığını belirten Kına, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Projemizi Van Ticaret İl Müdürlüğü’ne teslim ettik. Dokuma tezgâhı siparişi verdik o proje geçti. Şu anda paçavra ve kilim dokuma yapıyoruz. Tek amacımız sıfır atıkla çalışmak ve geri dönüşüm. Şallarımızı yeniden dokuyoruz ve yeniden üretiyoruz. geri dönüşümle dünyanın bir çok yerine pazarlamak istiyorum.İnşallah geleceğimiz kadınlarla çok daha güzel olur.Kadınların ilgisi yoğun ama yerimiz maalesef küçük.Daha fazla kadına yardım etmek ve daha fazlasını yapmak için daha büyük bir yere ihtiyacımız var. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızdan, valimizden, kaymakamımızdan destek bekliyoruz.”
“Liseyi bu proje sayesinde okuyorum”
Kooperatif sayesinde yarım bıraktığı eğitimine geri dönmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Hatice Pulat isimli ev hanımı, “Okumak ve keyifli bir meslek sahibi olmak istiyordum ama imkanım olmadı. Kendim girişimciyim, yüksek lisansımı yapıp kendi işimi kurmak ve markamı yaratmak istiyorum.”
“Her gün bir şeyler üretmek istiyoruz”
Üniversite mezunu olduğunu ancak atanmadığını belirten Nadire Yördem isimli kursiyer, “Atanamadığım için çok üzüldüm. Burası bana çok şey kattı. Aslında daha fazlasını da yapabilirdim.” , Daha çok üretebiliyordum. Bunu kendimde gördüm ve daha çok özgüven kazandım. Burada kazandığım fayda ile evime katkı sağlıyorum. Bir de sosyal çevremiz var. Her gün bir şeyler üretmek istiyoruz. Ürettiklerimizi gördükçe memnun oluyoruz ve daha da ilerlemek istiyoruz” dedi.
Kursa katılan Esmer Gezici isimli kursiyer emekli olduktan sonra evde sıkıldığını anlatarak, “Evde canım sıkıldı. Çocuklarım büyüdü artık. Burada hem üretiyorum hem öğreniyorum. Ayrıca faydalanıyorum. Evde kullanamadığım şeylerden biri. Çok keyifli günlerim geçiyor. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Kullanıyorum” dedi. – VAN