Haber

‘Temel korku’ kavradı! 99 depreminin bakanı ‘Erdoğan buradan ezilecek’ dedi ama…

Yeni Akit Gazetesi’ndeki köşe yazısında, “‘Temel korku’ yüzüğü sardı!” başlıklı yazıyı kaleme alan Haber7 yazarı Zekeriya Say, Millet İttifakı’nın sorununun seçim olduğuna dikkat çekti.

AK PARTİ KORAY AYDIN’IN İNŞA ETMEDİĞİ EVLERİ YAPTI

1999 depreminde, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydınihaleye fesat karıştırma YargıtayZekeriya Say, Türkiye’ye gönderildiğini belirterek, Bakan Aydın’ın faciadan 81 gün sonra yaptığı açıklamada, ” Depremzedeler için 60 bin kalıcı konut Sözünü yerine getirmediğini vurguladı. Zekeriya Say, 2001 yılından sonra AK Parti’nin GÜZEL Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın yapamadığı evleri tamamladığını belirtti. 3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti iktidara geldi. Acemi hükümet, tüm yarım kalan işler gibi, depremzedelerin evlerini inşa etmeye başladı. Hükümetin 1’inci yılında ve depremin 4’üncü yılında 60 bin konuttan 33 bin 737’si tamamlandı. Kalan konutlar ise kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.” kullandı.

GÜLÜYOR, “ERDOĞAN BURADAN GÜLÜYOR” AMA..

Bingöl, Van, İzmir ve Elazığ sarsıntılarında iyi sınanan AK Parti’nin Kahramanmaraş Depremi ile çökeceğini düşünenler ve ” Erdoğan buradan şaplak atıyor“Milletin acısı umurunda değil” diyen Say, YETERLİ Parti’den Koray Aydın’a iddiaya girdi. 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından İP başkanı Meral Akşener ile bölgeye giden Koray Aydın, enkazı görür görmez “Erdoğan buradan tokat atacak” diyerek bıyık altından gülerek konuştu. Çığır açan hazırlıkları duyan ittifak ortakları şimdi ‘seçim şart’ diyorlar… Çünkü muhalefet çok iyi biliyor ki Erdoğan sözünde duracak ve yeni bir ‘AK Parti destanı’ altına girecekler. Bu yüzden temeller atılmadan sandığa ulaşmak istiyorlar.‘ o yazdı.

İşte Zekeriya Say’ın yazısı:

Japonya’nın Kobe şehri 1995 yılında 7.3 büyüklüğünde bir depremle yerle bir oldu.

17 Ocak’ta meydana gelen depremde 88 bin ev hasar görürken, 46 bin konut tamamen yıkıldı. 1,5 milyon nüfusa sahip kentte 6 bin 400 kişi öldü, 350 bin kişi evsiz kaldı.

Kobe Üniversitesi Şehir Planlama Profesörü Yosuke Hirayama depremden sonra “Büyüleyici ve yeni bir şehir inşa etme fırsatımız oldu” dedi.

Japonlar, iki yılda yıkılan 46.000 konutu yeniden inşa etti. Yeni otoyollar, yeni havaalanları ve hatta yeni banliyöler inşa edildi. Dört yıl içinde Kobe halkı tamamen yeni ve büyüleyici bir şehre sahip oldu.

Japonların, Kobe Depremi Türkiye, 1999 yılında meydana gelen “Marmara Depremi” ile sarsıldı. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde 70 bine yakın ev yıkıldı.

Deprem anında mışıl mışıl uyuduğu için uyandırılamayan DSP’li Bülent Ecevit liderliğindeki dönemin hükümeti şunları söyledi: 30 Kasım’da üretilecek 26 bin 500 prefabrik ev sözünü vererek. Ancak Kasım ayına kadar sözlerin verildiği konutların üçte birinin inşaatı tamamlandı. Ölülerin suyu ve elektriği tam olarak bağlanamadı.

Marmara Şoku Sırasında “ Bayındırlık Bakanı” sandalyesinde, şu anda Üniforma Partisi Genel Başkan Yardımcılığımisyonunu gerçekleştirmek Koray Aydın oturuyordu. Bakan Aydın, facianın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: Depremzedeler için 60 bin kalıcı konut“Yapma,” dedi.

Depremden 81 gün sonra kameraların karşısına geçen Aydın, bırakın kalıcı konutun temelini atmayı…

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda sadece 15 bin konutluk arsa bulundu.60 bin hanelik arsa bulamadıklarını itiraf etti.

Aralarında TOBB, Konya Valiliği ve bazı özel şirketlerin de bulunduğu kurum ve kuruluşlar, bağışladıkları 10 bin kalıcı konut için devletten arsa tahsisi bekliyordu.

5 bin konut bağışlayacağını açıklayan TOBB Başkanı Fuat Miras, “ Bizim paramız, projemiz var. Arsayı bekliyoruz. Ama kimse bizi umursamıyor.‘ dedi, keder yanarken..

Koray Aydın, ” aralık ayını bulur“Bir kez daha iş göremezlik beyanında bulunuyordu.

Gecikmeli de olsa arazi sorununun çözülmesi Koray Aydınsorumluluğunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yapılacak kalıcı konutların finansmanı için Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası’ndan kredi aldı.

Depremzedelerin sabırsızlıkla beklediği konutların ihalesi haziran ve temmuz aylarında yapıldı. Şartnameye göre ” beş ay içinde tamamlanmalıdır.“Konutların 2000 Aralık’ta hak sahiplerine teslim edilmesi gerekiyordu. Aralık’a 2 gün kala kameraların önünden geçen Aydın, (haşa)” Evde bir Türk mucizesi yarattık” söz konusu.

konutların tamamlanması mucize” daha sonra fark edildi.

İçin Koray Aydınaralarında beyin sarsıntısı evlerinin de bulunduğu ihaleye fesat karıştırma suçundan. YargıtayAydın’ın deprem evleri ihalesi öncesi babası ve kayınbiraderi ile birlikte Türkiye’ye gönderildi” Halil İbrahim Aydın İnşaat Malzemeleri Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” şirketini kurduğu ve bu şirketin deprem ihalesi alan firmalara ekipman sattığı iddia edildi.

Öte yandan ihaleleri kazanan bazı firmalar iflas etti ve inşaat aracı olarak verildi. Diğerleri inşaat imalat tekniklerini ihlal etti. kalitesiz konut üretilmiş. Birçok konutun duvarları ya çatladı ya da açıldı.

Daha sonra…

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Partiiktidara geldi.

Acemi hükümet, depremzedelerin konutlarının yanı sıra tüm bitmemiş işleri inşa etmeye başladı. Hükümetinin 1. yılında ve depremin 4. yılında 60 bin konutun 33.737’si tamamlandı. Kalan konutlar ise kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: Marmara Depremi’nden sonra süreksiz konutlar yaptılar. ‘8-12 ay içinde biter’ dediler. Kalıcı konutları harcadıkları süreden daha kısa sürede bitirdik. Azim, inanç ve kararlılığın elinden hiçbir şey kaçamaz.” söz konusu.

Gerçekten de hiçbir musibet sebatın elinden kaçmamıştır.

AK Parti, 2003 Bingöl DepremiArdından 9 bin 21 konut ve 222 okul yaptı.

2011 Van depremi Soğuk havalarda donmayan beton sayesinde 27 bin konut kışın ortasında tamamlandı. Ardından 2020, 2020 depreminde 75 ev ve 16 ahır yıkıldı. izmir depremi2 bin 245 konut yıkıldı ve sonunda Elazığ Depremiİstanbul’da çöken 24 bin 537 konutu hak sahiplerine teslim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümeti artık ” yüzyılın felaketi “” olarak nitelendirilen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından 300 bin kalıcı konut kolları sıvadı. Bir yandan depremzedeler için geçici barınaklar oluşturulurken, diğer yandan Mart ayında 30 bin konutun temellerinin atılması için hazırlıklar yapılıyor. Haziran ayında ise bu sayının 100 bine ulaşacağı söyleniyor.

6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından İP lideri Meral Akşener ile bölgeye giden Koray Aydın, “Enkazını görür görmez bıyık altından güldü. Erdoğan buradan şaplak atıyordedi.

Temel atma hazırlıklarını duyan ittifak ortakları şimdi diyor ki: zorunlu seçim değil”çünkü muhalefet Erdoğan’ın sözünü tutacak ve yenisini yaratacak” AK Parti destanı altında kalacaklarını çok iyi biliyor” dedi. Bu yüzden temeller atılmadan sandığa ulaşmak istiyorlar.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu