Hareketsiz yaşam ve kilo bel ağrısına neden olur
Bel ağrısı, grip enfeksiyonlarından sonra en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Kiropraktör Prof. Dr. Semih Akı, “Bel ağrısının en önemli sebepleri hareketsiz yaşam tarzı ve kilo alımıdır. Bel ve sırt kaslarını zayıflatan hareketsiz yaşam tarzı ve kilo, bel bölgesine binen yükün artmasına neden olur. Sırt ve boyun ağrısını önlemek tedavi etmekten daha kolaydır.
Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kiropraktör Prof. Dr. Semih Akı, “Bel ağrısı ataklarının çoğu geçicidir ve genellikle kalıcı sakatlıklara neden olmaz. Ağrıların yüzde 7-10’u 6 ay sonra kronikleşebilir. Kronik bel ve sırt ağrılarında ilaç tedavisi, korse kullanımı, enjeksiyonlar, kayropraktik tedavi yöntemleri ve cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. İnsanların yüzde 75’i eğitim programlarına katılarak bel ağrısından korunabiliyor.
Semih Akı, bel ağrısı çeken hastaların yüzde 50’sinin bir haftada, yüzde 90’ının 8 haftada, yüzde 3’ünün ise 1 aydan fazla sürede rahatladığını belirterek, bel ve boyun ağrısını önlemenin çok daha kolay olduğunu vurguladı. tedaviden daha fazla ve bel ağrısını önlemek için tekliflerde bulundu:
EVDE
- Bir eşyayı kaldırmadan önce ne kadar ağır olduğunu tahmin etmeye çalışın. Dizlerinizi bükerek ve çömelerek yerden kalkın, belden eğilmeyin.
- Bir ürün satın alırken ona uzanmayın, doğru şekilde yaklaşın.
- Çamaşırları asarken doğru şekilde üst üste yatarak bel gerilmemeli, ipin seviyesi uygun uzunluğa ayarlanmalıdır.
- Ağırlık taşımanız gerekiyorsa, yükü iki elinize eşit olarak dağıtın. Ağır yükü belden yukarı kaldırmayın.
yatarken
- Yataktan kalkarken önce yan tarafınıza dönün, ardından yanlardan destek alarak bacaklarınızı bükün ve kalkın. Yatağa gitmek için bu işlemleri tersten uygulayın ve yatağa uzanın.
- Mümkün olduğunca yüz üstü ve sırt üstü yatmaktan kaçının. Rahimde yatmak, kalçalarınızı ve dizlerinizi çekmek ve bacaklarınızı toplamak uygundur.
OFİSTE
- Otururken kesinlikle dik olun ve bunu alışkanlık haline getirin.
- Doğru oturma pozisyonunda diz eklemleriniz kalça eklemlerinden daha yukarıda olmalı ve ayak tabanlarınız yerle tam temas halinde olmalıdır.
- Otururken zaman zaman pozisyon değiştirin. Tıpkı oturma pozisyonunda olduğu gibi 30-40 dakikadan fazla devam edilmemelidir.
- Sandalyeden kalkarken bacak kaslarınız ve kollarınız yardımıyla kendinizi yukarı doğru iterken bir ayağınız diğerinin önünde olmalı ve sırtınız düz bir pozisyonda olmalıdır.
- Ofiste masa sandalye bilgisayar ilişkisi her zaman önerilen ölçülere uygun olmalıdır.
SOKAKTA
- Dışarıda veya kapalı bir yerde bir süre ayakta durmanız gerekiyorsa, bir ayağınızın altına 15-20 cm yüksekliğinde bir nesne koyun ve yavaşça kaldırın. Bir süre sonra diğer ayağınızı koyun.
- Ayakta dururken belinizi sağa veya sola çevirip aşağı doğru eğilerek yerden herhangi bir şey almayın. Dönmen gerekiyorsa belinle değil, ayağınla dön.
- Ayakkabılarınızı bağlamanız veya benzer bir hareket yapmanız gerekiyorsa, bunu çömelerek veya yüksek bir nesneye basarak yapın.
- Sürüş sırasında koltuğunuzu dizlerinizin ve kalçalarınızın biraz üzerinde olacak şekilde ayarlayın.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haberacigol.xyz