Çinli otomobil üreticileri AB araçlarına daha yüksek gümrük vergisi uygulanmasını öneriyor
Avrupa Birliği’nin Çin menşeli elektrikli araçlara (EV) anti-sübvansiyon vergisi uygulama kararına karşılık Çinli otomobil üreticileri Pekin’den Avrupa menşeli benzinli araçlara uygulanan gümrük vergilerini arttırarak misilleme yapmasını istiyor.
AB’den yapılan ithalata daha yüksek gümrük vergisi uygulanması önerisi, Salı günü hem Çinli hem de Avrupalı otomobil şirketleri ve endüstri derneklerinin katıldığı özel bir toplantıda dile getirildi.
Önerilen tarife artışı özellikle büyük benzinli araçları hedef alıyor ve Çin ile Batı arasında tırmanan ticari gerilimleri yansıtıyor. Avrupa Komisyonu 12 Haziran’da, Temmuz ayından itibaren Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara %38.1’e varan oranlarda vergi uygulama niyetini açıklamıştı.
Bu önlem, ABD’nin Mayıs ayında Çin otomobillerine yönelik gümrük vergilerini arttırmasının ardından geldi ve Washington’un 2018’deki ithalat tarifeleriyle başlayan ticaret anlaşmazlığının devamına işaret ediyor.
Global Times’ın aktardığı bir sektör uzmanına göre, daha önce Çin hükümetine bağlı bir otomobil araştırma merkezi, büyük benzinli araçlara uygulanan ithalat tarifelerinin %25’e çıkarılmasını önermişti. Çin’in otomobiller için mevcut ithalat tarifesi oranı %15’tir.
Tarife artışı çağrısı, Çin’in üretim odaklı, borç odaklı kalkınma modelinin, Çinli firmaların zayıf iç talep nedeniyle uluslararası pazarlara yönelmesi nedeniyle AB pazarını elektrikli araçlar da dahil olmak üzere ucuz mallarla doldurma potansiyeline ilişkin endişelerle beslenen Avrupa Birliği’nin koruyucu ticaret politikası duruşuyla uyumludur.
Çinli yetkililer, devlet medyası ve sektör temsilcileriyle yapılan görüşmeler aracılığıyla potansiyel misilleme önlemleri önerdiler. Otomobillere ek olarak Global Times daha önce Çinli işletmelerin Avrupa domuz eti ürünlerine yönelik bir anti-damping soruşturması talep etme niyetinde olduğunu ve Çin Ticaret Bakanlığı’nın Pazartesi günü bu soruşturmayı yürüteceğini duyurduğunu belirtmişti. Gazete ayrıca AB’nin Çin’e süt ürünleri ithalatının da incelenmesi gerektiğini savunmuştu.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.