Haber

Alman basınında Erdoğan’ın Berlin ziyareti: ‘Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Scholz için ziyaret kolay olmayacak’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da büyük tartışmalara yol açan Berlin ziyaretini bugün gerçekleştiriyor.

Erdoğan, önce Bellevue Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşecek, ardından başbakanlık ofisine geçecek. Erdoğan’ın Başbakan Olaf Scholz’la baş başa görüşmesi ve ardından akşam yemeği yemesi planlanıyor.

Erdoğan’ın son dönemde Hamas’ı “kurtuluş örgütü”, İsrail’i ise “terörist devlet” olarak nitelendiren açıklamaları nedeniyle Alman kamuoyunda ziyarete büyük tepki oluştu. Hatta bugün Erdoğan’ın Berlin’deki temasları sırasında başbakanlığa yakın bölgelerde protesto gösterileri yapılacak.

Ziyaret için Berlin’de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Tepkiler çığ gibi büyüdü

Alman ARD televizyonunun internet sitesinde bugün yayınlanan haber, “Başbakanlıkta bir Hamas sempatizanı” başlığını taşıyor.

Erdoğan’ın ziyaretinin Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Scholz açısından kolay olmayacağına dikkat çekilen haberde, şunlar kaydedildi:

“Erdoğan NATO üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanıdır. Buna ihtiyaç var. Belki Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına aracılık etmek için. Üstelik düzensiz göçe karşı bir şeyler yapılması konusunda Türkiye hâlâ önemli bir rol oynuyor. Ancak Berlin’deki pek çok kişi, bugün hem kameraların hem de mikrofonların önünde Şansölye Scholz’un net bir açıklama yapmasını bekliyor.”

Erdoğan’ın Almanya ziyaretine yönelik tepkiler özellikle son iki haftada çığ gibi büyüdü. Artan baskılara rağmen Scholz, Erdoğan’la görüşmenin değerli olduğunu ve Almanya’nın Gazze konusundaki tutumunun kendisine “açıkça” iletilmesi gerektiğini öne sürerek ziyaretin iptal edilmesi yönündeki davetleri reddetti.

Aslında Scholz, Mayıs ayında Erdoğan’ı Berlin’e davet ettiğinde ilişkilerde çok daha farklı bir iklim vardı. Batılı başkentlerde yeniden cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın daha akılcı politikalara yöneleceği, daha ölçülü bir tavır sergileyeceği ve Batı karşıtı söylemlerini yumuşatacağı yönünde umut vardı.

Ancak Erdoğan’ın, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasının ardından Ortadoğu’da artan gerilime ilişkin açıklamaları ve daha sert telaffuzları Berlin’de soğuk duş etkisi yarattı.

Alman basınında yer alan son haber ve yorumlar da ziyaretin yarattığı kaygıları vurguluyor.

Hükümetten ‘siyasi skandal’ alarmı

Almanya’nın en çok satan tabloid gazetelerinden Bild, Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili haberini “Bugün Erdoğan skandalı olur mu?” sorusuyla yayınladı. başlığıyla yayınladık.

Haberde, Hamas’ı “kurtuluş örgütü” olarak nitelendiren Erdoğan’ın son dönemde İsrail’e yönelik nefret dolu bir dil kullandığı ve bu söylemin Almanya’da korkuyla karşılandığı belirtildi.

Bild gazetesi, Erdoğan’ın bu telaffuzlarının Almanya’daki Türkler arasında benimsenmesinin ve yayılmasının endişe kaynağı olduğuna dikkat çekerek,

Haberde, Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili olarak Berlin’de büyük gerginlik yaşandığına ve siyasi bir skandalın patlak vereceği yönünde yeniden büyük endişe duyulduğuna dikkat çekildi.

Bu kaygı nedeniyle ziyaret kapsamının sonlandırıldığı, önceki ziyaretlerden farklı olarak bu kez salonda konuşma veya toplantı planlanmadığı belirtildi.

‘Almanya’da ortam gergin’

Alman basınında dikkat çeken bir başka yorum da Der Westen’de ortaya çıktı. Yorum: “Onun kışkırtıcı sözleri bardağı taşıran son damla mı olacak?” Soru, Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili duyulan kaygıya dikkat çekti.

Erdoğan’ın Almanya’ya gelmeden önce İsrail aleyhine yaptığı açıklamaların “siyasi fırtına yarattığına” dikkat çekilen yazıda, “Almanya’da ortam gergin ve Recep Tayyip Erdoğan ortalığı karıştırmaya hazır görünüyor!” Onun sözleri yer aldı.

Weser Kurier gazetesi, yorumunda, Erdoğan’ın Batı ile ilişkileri geliştirmesi ve acil mali kaynak bulması gerektiğine dikkat çekerek, bunun Steinmeier ve Scholz’un müzakerelerdeki elini güçlendirebileceğini savundu.

Ancak gazete, Erdoğan’ın “kanıtlanmış bir otokrat” olduğunu yazdı ve müzakerelerin zor olabileceğine dikkat çekti.

Yorumda, Alman hükümetinin Hamas üzerindeki nüfuzunu kullanarak Erdoğan’ı sistematik olmayan göçle mücadelede işbirliği yapmaya ikna etmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasına katkıda bulunması durumunda bu ziyaretin başarılı bir ziyaret olarak görülebileceği belirtildi.

Alman gazetesinde ‘Ey Almanya’ manşeti

Süddeutsche gazetesi de haber ve yorumlarıyla Erdoğan’ın ziyaretine odaklandı.

“Türk Cumhurbaşkanı Almanya’ya geliyor, herkes alarmda” başlıklı haberin Türkçe “Ey Almanya” başlığıyla verilmesi dikkat çekti.

Haberde, Berlin’de herkesin Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin “büyük riskler taşıdığının” farkında olduğu, Ukrayna’dan Azerbaycan’a, Gazze’ye kadar pek çok çatışmanın yanı sıra göç konusunda da Erdoğan’la konuşulması gerektiği belirtildi.

Yazıda şöyle deniyordu: “Erdoğan bağırıyor, sinirleniyor ve birçokları için uygun bir düşman. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir pragmatist, bir stratejist ve yıllardır büyük ölçüde güvenilir. Her durumda önemli.”

Türk ekonomisinin acilen yurt dışından sermayeye ihtiyacı olduğu, bu nedenle görüşmelerde sadece Gazze meselesinin değil ekonomik konuların da öne çıkmasının beklendiği belirtildi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Berlin’de Gazze ve muhtemelen Euro hakkında konuşmak istiyor.”

‘Tahammül gösterilmemeli’

Aynı gazetede ziyaretle ilgili yorum yazan Stefan Kornelius, Erdoğan’ın son dönemde attığı tartışmalı adımlarla haddini aştığını, Alman hükümetinin durumunu açıklığa kavuşturması ve Erdoğan’a sonuçlarını göstermesi gerektiğini savundu.

Muhataplarının gerçek güç gösterisinin Erdoğan gibi başkanlar üzerinde tavsiyeden çok daha etkili olduğunu savunan Kornelius, Scholz’un kozlarını sıralayarak, “Erdoğan’ın AB’ye ve ortak pazara, liberal vize rejimine, NATO’nun silah ve savunma teçhizatına ihtiyacı var.” .

Yorumda ayrıca Erdoğan’ın dini politikaları yoluyla Almanya’daki camiler ve ülkedeki Müslümanlar üzerindeki etkisine artık hoşgörü gösterilmemesi gerektiği vurgulandı.

‘Sinir bozucu ama vazgeçilmez bir ortak’

Leipziger Volkszeitung gazetesi, Türkiye’nin Almanya için “zor, bazen sinir bozucu ama çoğu zaman vazgeçilmez” bir ortak olduğunu vurguladı.

Gazetenin yorumunda, Erdoğan’la diyaloğun AB-Türkiye Mülteci Anlaşması’nın yeniden canlandırılması ve İsveç’in NATO’ya üye olması açısından değerli olduğuna dikkat çekildi.

Augsburger Allgemeine gazetesi de haklı eleştirilere rağmen Erdoğan’la görüşmenin gerekli olduğunu savunarak, “Düşüncesi çok acı olsa da Erdoğan gibi bir siyasetçinin Almanya’da ağırlanması gerekiyor” dedi.

Gazete, Alman hükümetinin bu ziyareti iptal etmemesini, birçok krizin yaşandığı bir dönemde yapılmış gerçek bir siyasi tercih olarak değerlendirdi.

Yorumda, “Söz konusu olan, NATO üyesi Türkiye ile temasın sürdürülmesidir” görüşü dile getirildi.

Olağanüstü güvenlik önlemleri devreye alındı

Erdoğan’ın ziyareti için Berlin’de özellikle hükümet binalarının bulunduğu bölgelerde güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.

Berlin polisinden yapılan açıklamada, cuma sabahı 06.00 ile gece 00.00 saatleri arasında “kara, deniz ve havada güvenlik kısıtlamalarının” uygulanacağı belirtildi.

Erdoğan’ın konvoyunun geçeceği güzergahlarda yollar belirli aralıklarla kapatılacak.

Steinmeier’in resmi konutu, Bellevue Sarayı, Başbakanlık binası ve Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nin bulunduğu bölgedeki bazı yollar tamamen araç trafiğine kapatılacak.

Spree Nehri de Başbakanlığın bulunduğu yerle sınırlı olmak üzere ulaşıma kapatılacak.

Güvenlik önlemi alınan bölgelerde yaşayanlardan kimliklerini yanlarında bulundurmaları istendi, aksi takdirde bu alanlara girişlerine izin verilmeyeceği bilgisi verildi.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında güvenliğin sağlanmasından 1.500 polis sorumlu olacak. Özel polis birimlerinin ve keskin nişancıların da görev alacağı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu